Monta tapaa tehdä taidegrafiikkaa

Grafiikan vedos syntyy yleensä siten, että ensin valmistetaan painolevy. Eri vaiheiden kautta teos vedostetaan paperille.

Kuvataiteilija Emmi Vuorinen käyttää useita eri tekniikoita. Käytetyimpiä ovat perinteinen etsaus-akvatinta-pehmeäpohja sekä puupiirros. Toisinaan Vuorinen yhdistää näitä menetelmiä keskenään.

Kohopaino

Kohopainomenetelmässä kuva kaiverretaan muovi-, puu- tai linolaatalle. Puupiirros on näistä yleisimmin käytetty menetelmä.

Kuva kaiverretaan laattaan, joka on usein vaneria. Kuvan työstämisessä käytetään apuna erilaisia talttoja ja veitsiä, siten että haluttu kuva jää siihen koholle. Puupiirros vedostetaan käsin hiertämällä tai viemällä laatta ja paperi prässin läpi.

Tällainen vedos syntyy myös, kun kolikon kuva hierretään lyijykynällä paperille.

SyväPAINO

Tässä menetelmässä kuva syntyy laattaan erilaisista syvennyksistä. Laatta on yleensä metallia, usein kuparia. Laattaa kaiverretaan terällä tai neulalla. Viimeisessä vaiheessa painoväriä levitetään laatalle ja pyyhitään pois, niin että vain syvemmälle kaiverrettuun osaan jää väriä. Ennen vedostusvaihetta laattaa uitetaan happoaltaassa. Työ vedostetaan kostealle syväpainopaperille kammettavalla tai sähköllä toimivalla syväpainoprässillä. Laatan painauma näkyy paperilla syvennyksenä.

Eri syväpainotekniikoita ovat kuparikaiverrus – ja kuivaneulatyöt, mezzotinto, etsaus eli viivasyövytys, pehmeäpohjasyövytys ja akvatinta.

Usein eri tekniikoita yhdistellään keskenään.

LaakaPAINO

Laakapainolla tarkoitetaan litografiaa eli kivipiirrosta. Tämä on vanha menetelmä, jossa laattana käytetään perinteisesti kalkkikiveä. Menetelmä perustuu siihen, että kivi imee rasvaa ja rasva hylkii vettä.

Kalkkikiven sijasta voidaan käyttää myös alumiini- ja sinkkilevyjä. Kuva piirretään laatalle rasvaisella liidulla tai tussilla. Kiveä syövytetään typpihappopitoisella arabikumiliuoksella, jonka jälkeen kostutetulle kivelle telataan rasvainen painoväri. Tämä painoväri tarttuu vain piirrettyihin kohtiin.

Vedos syntyy, kun paperi levitetään kiven päälle ja ajetaan tiukalla puristuksella prässin läpi.

Kaavainpainanta

Serigrafia eli silkkipaino on kaavainpainantaa. Tätä menetelmää käytetään taidegrafiikassa, käyttögrafiikassa ja tekstiilipainannassa.

► Newyorkilainen Museum of Modern Art eli MoMA esittelee taidegrafiikan menetelmiä. Voit kokeilla taidegrafiikan tekemistä MoMan interaktiivisessa esityksessä.