Skip links

Kirsi Neuvonen

Olen valmistunut Lahden taidekoulusta 1984 ja olen toiminut taidegraafikkona ja kuvataiteilijana yli kolmisenkymmentä vuotta.

Lyhyesti

Olen valmistunut Lahden taidekoulusta 1984 ja olen toiminut taidegraafikkona ja kuvataiteilijana yli kolmisenkymmentä vuotta. Pääasiallinen tekniikkani on ollut syväpaino ja minut tunnetaan värillisen metalligrafiikan kehittäjänä. Useimmat teokset syntyvät teeman tai teknisen kokeilun siivittämänä. Innoitukseni teoksille ja niiden värimaailmalle saan usein taidehistoriasta itselleni merkityksellisten teosten kautta. Olen kiinnostunut myös luonnontieteellisistä eläimiä ja kasvillisuutta kuvaavista teoksista.

Näyttelyissäni pyrin kertomaan katsojille teosten kautta tarinan, jossa on monta eri ulottuvuutta. Teoksissa ja näyttelyissäni on läsnä niin ilo, onnellisuus ja unelmat kuin suru, kaiho ja menetyksetkin. Näyttely näyttelyltä olen pyrkinyt uudistamaan sekä aiheenkäsittelyä että erilaisia grafiikan teknisiä menetelmiä.

Metalligrafiikassa minua viehättää tekniikan tuomat mahdollisuudet. Tekniikka taipuu niin kevyeen ilmavaan pintaan, kuin soljuvaan viivaankin ja toisaalta taas sillä voi luoda voimakkaita väripintoja tai päätyä tekemään teos harmaasävyskaalalla. Taiteilijana teosta toteuttaessani lopputulos on kiinni mielialasta ja mielikuvasta, jonka on kätkettynä sisälleni ja joka saa muodon vasta kun laatat ovat valmistuneet ja teosta koevedostetaan. Prosessin aikana tehtyjen päätöstensarjan jälkeen teos lopulta valmistuu ja alkaa elämään omaa elämäänsä.

Metalligrafiikan rinnalla olen tehnyt monotypioita vuodesta 2016 alkaen. Monotypiatekniikassa painolaattoja ei valmisteta tiettyä teosta varten vaan teos maalataan vesiliukoisella väreillä suoraan alumiinipelleille. Silloin kun teokseen halutaan useampia värejä lisätään värilaattoja. Monotypiassa minua kiehtoo vapaus ja tekniikan hetkellisyys. Monotypiatekniikassa syntyy vain yksi vedos ja siksi se poikkeaa muista grafiikan menetelmistä joissa painolaatoilta voidaan vedostaa sarja.

Teoksia